top of page
Sürdürülebilir Gelecek Ödülü.png
Sürdürülebilir Bir Gelecek İstiyoruz!

EFQM Modeli’ni uygulayan ve en iyi performansı gösteren çeşitli ölçek ve sektörden kurum/kuruluşlar 1993 yılından bu yana KalDer ve EFQM tarafından belgelendiriliyor ve ödüllendiriliyor.

Sürdürülebilir Bir Türkiye İçin

KalDer Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Ödülleri, kuruluşunuzun gelecek için sürdürülebilirlik konusundaki kararlılığınızın ve ilerlemenizin değerlendirilmesine ve başarılarınızın tanınmasına, imkân veren önemli bir değerlendirme çalışması olarak kuruluşunuzun rekabet gücünü, verimliliğini ve etkililiğini artırma konusunda size kıymetli bir model sunmaktadır.

Foto-1-scaled.jpg

Başvuru şartları, ödül için gerekli koşullar ve değerlendirme sürecinin işleyişi ile ilgili ayrıntılara Bilgilendirme kitapçığından ulaşabilirsiniz.

Merhaba,

Ülkemizin sürdürülebilir yarınlara ihtiyacı var. Ve KalDer olarak bunu çok önemsiyoruz. Bundan dolayı 2020 yılının başında altı farklı görev gücünden oluşan ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini çalışmalarının merkezine alan Sürdürülebilirlik Komitesi kurduk. Üye kuruluşlar ve KalDer şubelerindeki çalışanların katılımıyla düzenli faaliyetler gerçekleştiren Komite ve Görev Güçleri, süregelen farkındalık çalışmalarını yaygınlaştırmak ve artırmak amacıyla iş dünyasındaki sürdürülebilirlik konusunda iyi uygulamaların tanındığı-ödüllendirildiği bir Tanıma Programını hayata geçirmek üzere “Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Ödülleri” modeli olarak adlandırılan Ödül Programını oluşturdu.  
KalDer Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Ödülleri, kuruluşunuzun gelecek için sürdürülebilirlik konusundaki kararlılığınızın ve ilerlemenizin değerlendirilmesine ve başarılarınızın tanınmasına, imkân veren önemli bir değerlendirme çalışması olarak kuruluşunuzun rekabet gücünü, verimliliğini ve etkililiğini artırma konusunda size kıymetli bir model sunmaktadır.
Ödül için başvuran kuruluşlara, bu konuda yetkin değerlendirici bir ekip tarafından yapılacak doküman ve saha değerlendirmeleri sonucunda kuruluşun Sürdürülebilirlik yaklaşımlarına, iş yapma modellerine ve elde edilen sonuçlara yönelik güçlü yönleri ve iyileştirme fırsatlarını içeren detaylı bir geri Geri Bildirim Raporu sunulmaktadır. Geri Bildirim Raporu, ulaşmak istediğiniz sonuçlar, başarılar ve yönetsel yaklaşımlarınıza yönelik bir öğrenme ve iyileştirme fırsatı sunmaktadır.

KalDer Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Ödülleri; başvuru konuları ve değerlendirme ölçütleri 2020 yılında WEF (World Economic Forum)  tarafından iş dünyasına sunulan Paydaş Kapitalizmi Metriklerine göre oluşturulmuştur. Küresel iş dünyası tarafından kabul gören bu göstergeler, kuruluşların değerlendirmesinde bilimsel temele dayalı bir kılavuz niteliğindedir. 

Ödül programında sizleri de görmek dileğiyle.

Sevgi ve saygılarımızla.

Sürdürülebilir Bir Gelecek İstiyoruz!

ESRA KARAKAŞ

Türkiye Mükemmellik Ödülü Sekreteri

Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Ödülleriyle ilgili merak ettiğiniz, sormak istediğiniz her şey için lütfen yazın.

Sürdürülebilir Bir Geleceği Ödüllendiriyoruz

EFQM Tanıma ve Ödüllendirme programı kuruluşunuzu üstün performans seviyesine taşır. Yarışmaya katılmadan önce KalDer Ödül Kurulu Yönetmeliği belgesini okumanızı öneririz.

KalDer Ödül Kurulu Üyeleri

Can_Baykut_edited_edited.jpg

Can Baykut

KÖK Başkanı

Siemens Healthcare Sağlık AŞ

DİLEK KILIÇARSLAN_edited.jpg

Dilek Kılıçarslan

KÖK Üyesi
Aromsa
Halit Yılmaz_edited.jpg

Halit Yılmaz

KÖK Üyesi
KalDer Bursa
Kazım Saver_edited.jpg

Kazım Saver

KÖK Üyesi
KalDer İzmir
Merve_Unur_edited.jpg

Merve Unur

KÖK Üyesi
Bosch A.Ş.
Tülin Oğrak_edited.jpg

Tülin Oğrak

KÖK Üyesi
DXC Luxoft - Türkiye
Ömer Özkan_Foto_edited.jpg

Ömer Özkan

KÖK Üyesi
Socar Türkiye
KALDER_ESRA HANIM3_edited.jpg

Esra Karakaş Kurşun

KÖK Üyesi
KalDer TMÖ Sekreteri

Değişim Sizi Bekliyor!

Türkiye Mükemmellik Ödülü Başvuru şartları, Ödül için gerekli koşullar ve Ödül Değerlendirme sürecinin işleyişi ile ilgili detayları KalDer EFQM Tanıma ve Ödül Programı kitapçığında bulabilirsiniz.

“Sürdürülebilir Türkiye için bize katıl, ödüle uzan!”

Ödül Adaylığı İçin Bunları Bilmenizi Öneririz

Sürdürülebilir yarınlar için her zaman yanınızdayız.

  • Tanıma Programı Nedir?
    KalDer-EFQM tanıma programı, bir yandan uzmanlığınızı ve ilerlemeye kesintisiz bir şekilde odaklanmanızı uluslararası düzeyde tanıyan diğer yandan çalışanlarınızı, kuruluşunuzun sürekli geliştirilmesi yönünde teşvik eden bir programdır. Tanıma Programı, kuruluşlara gelişmelerine yardımcı olacak stratejik düzeyde geri bildirim sağlamak üzere tasarlanmıştır. Sektör, büyüklük veya olgunluk düzeyinden bağımsız olarak her kuruluş tarafından kullanılabilecek pratik bir araçtır. KalDer-EFQM Tanıma Programı kuruluşunuzun ilerlemesi ve dönüşümü için coşkulu bir atmosfer yaratır ve elde edilen tüm başarıların takdir edilmesini sağlar. Program sistematik iyileştirmeyi teşvik etmek, bu yönde kuruluşları harekete geçirmek, öğrenme ve eğitime odaklanmak için mükemmel bir yoldur. Uzun vadede kuruluşunuza ulaşılabilir fırsatlar sağlar, çalışanlarınıza, tedarikçilerinize, müşterilerinize ve diğer kilit paydaşlarınıza süreçlerde yaşadığınız ilerlemeyi gösterir.
  • Tanıma Programı Adımları Nelerdir?
    Kuruluşların farklı ihtiyaçları ve olgunluk düzeyleri olduğundan EFQM, kuruluşların ihtiyaçlarını daha iyi karşılamak için çeşitli değerlendirme hizmetleri tasarlamıştır. Üstün Performans yolculuğunda belirli adımları tamamlayarak ilerleyebilirsiniz. Keşif adımını atmanızın ardından ilerleme ve süreci tamamlanır ve “Yetkinlik” edinirsiniz. Yetkinlik seviyeleri üç yıldızdan başlayarak 7 yıldıza kadar farklı kademeleri içerir.
  • İlk Adımda Neyi İçeriyor?
    Sürecin ilk adımı, kuruluşunuza ait güçlü yönlerin ve iyileştirme fırsatlarının farkına varılmasını sağlayan basit bir özdeğerlendirme yapmaktır. İyileştirme fırsatlarını önceliklendirdikten sonra, odaklanacağınız ilk üç alanı seçmeniz ve uygulamayı planladığınız üç iyileştirme projesini belgelemeniz gerekecektir. Üç iyileştirme projesi hayata geçirilip etkileri görüldükten sonra, EFQM’in atayacağı bir değerlendirici kuruluşunuza 1 günlük saha ziyareti yaparak proje liderleri ve ilgili diğer kişilerle görüşecek ve projelerin uygunluğunu, uygulanan yaklaşımları, elde edilen sonuçları değerlendirecektir. Saha ziyaretinden sonra, üç projenin her birine özgü, sonuçları ve katma değeri yüksek geri bildirimleri içeren bir rapor edinirsiniz. Bu süreçte başarılı bulunursanız, “EFQM Üstün Performansa İlk Adım” belgesi alırsınız.
  • İlk Adımda Hangi Belge ve Araçlar Gerekiyor?
    Başvuru Kılavuzu Başvuru Formu EFQM Anketi İlk Adım Eylem Planı
  • İlerleme Değerlendirmesi Ne Kadar Sürer?
    EFQM Üstün Performansa İlerleme değerlendirmesi, bir takvim yılı içinde, kuruluşunuz için daha uygun olan bir zamanda organize edilebilir.
  • İlerleme Sürecinde Neler Yapılır?
    Sürecin ilk adımı, EFQM Modelinin yedi kriterine göre gerçekleştireceğiniz bir özdeğerlendirme ve online EFQM Değerlendirme platformunda başvuru belgenizden oluşmaktadır. Hazır olan başvuru dokümanınız, iki kişiden oluşan bir ekip ile paylaşılır. Ekip başvuru belgenizi değerlendirerek kuruluşunuza 1 veya 1,5 günlük saha ziyareti gerçekleştirir. Değerlendirme ekibi saha ziyareti görüşmeleri ile EFQM Modelinin yedi kriterini kapsayacak şekilde kuruluşunuzun farklı alanlarını ve yaklaşımlarını ele alır. Saha ziyaretinden sonra, EFQM kriterleri çerçevesinde, puanlama da dahil olmak üzere katma değeri yüksek ve kolayca eyleme geçirilebilecek bir geribildirim alırsınız. Bu süreçte başarılı olursanız, başarılıysanız, “EFQM Üstün Performansa İlerleme” belgesi almaya hak kazanırsınız.
  • İlerleme Adımında Hangi Belge ve Araçlar Gerekiyor?
    Bu aşamada şu belgelerin oluşması beklenmektedir: Başvuru Sahibi Rehberi Başvuru Formu EFQM İş Matrisi
  • Üstün Performansta Yetkinlik Adımı Nedir?
    “EFQM Üstün Performansta Yetkinlik” değerlendirmesi, kuruluşunuzun tüm yönleriyle ne kadar iyi yönetildiği ve yönlendirildiğinin kapsamlı ve eksiksiz olarak incelenmesidir.
  • Yetkinlik Sürecinde Neler Yapılır?
    Sürecin ilk adımda EFQM Modeline göre bir özdeğerlendirme yapılır, çevrimiçi EFQM Değerlendirme Platformunda başvuru belgeniz oluşturulur. Başvuru belgeniz hazır olduktan sonra değerlendirme yapılır ve kuruluşunuza 3 ila 4 günlük bir saha ziyareti gerçekleştirilir. 3 veya 4 değerlendiriciden oluşan bir ekiple bilgiler paylaşılır. Değerlendirme, EFQM Modeline göre sonuçlar ve performansınızın gözden geçirilmesiyle birlikte sürecin ayrılmaz bir parçası olarak kuruluşunuzun stratejik zorluklarını ve hedeflerini esas alır. Saha ziyaretinden sonra, sağlam bir puanlama profili de dâhil olmak üzere EFQM Kriterleri çerçevesinde katma değeri yüksek, stratejik ve eyleme geçirilebilir detaylı bir geribildirim alırsınız. Puana bağlı olarak, kuruluşunuz “EFQM Üstün Performansta Yetkinlik” (3 ila 7 yıldız arasında) kazanır.
  • EFQM Tanıma sürecinde özel bir yöntem mi uygulanmaktadır?
    Evet. Çalışmada bize özel bir yöntem olarak RADAR kullanıyoruz. RADAR bir kuruluşun performansını yapısal bir yaklaşımla sorgulama olanağı sağlar. Kuruluşta gerçekleştirilecek değişimin yönlendirilmesine ve iyileştirilme projelerinin yönetilmesine yardımcı olur. Kelime EFQM Modelinin kuruluşlara aşağıda verilen başlıklarda katkı sağlaması için geliştirilmiş tanı aracını ifade eden İngilizce kelimelerin baş harflerinden oluşan kısaltmadır: • Mevcut çalışma şeklinin daha iyi yönetilmesi. • Mevcut güçlü yönleri ve iyileştirme fırsatlarının belirlenmesi. RADAR mantığı, kuruluşun bütünsel bir bakışla aşağıdakilere odaklanmasını gerektirir: • Stratejisinin bir parçası olarak gerçekleştirmeyi amaçladığı sonuçları (Results) belirleme. • Mevcut ve geleceğe yönelik sonuçların gerçekleşmesini sağlayacak yaklaşımlara (Approaches) sahip olma. • Bu yaklaşımları uygun şekilde yayma (Deploy). • Yayılmış yaklaşımları öğrenme, geliştirme amacıyla değerlendirme ve iyileştirme (Assess and Refine). Daha güçlü bir analiz sunmaya yardımcı olmak üzere, RADAR boyutları için özellikler tanımlanmıştır. Her bir özelliğin ne anlama geldiği ve kuruluşun bu özellikle bağlantılı olarak neleri sergileyebileceğine ilişkin bir açıklama vardır.
  • Yetkinlik Adımında Hangi Belge ve Araçlar Gerekiyor?
    Bu aşamada şu belgelerin oluşması beklenmektedir: Başvuru Sahibi Rehberi Başvuru Formu EFQM Gelişmiş İş Matrisi

Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Ödülleri Değerlendiricisi Olmak Bir Ayrıcalıktır

Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Ödülleri'ne başvuran aday kuruluşların değerlendirilmesi için uygun olduğunuzu düşünüyorsanız bize katılmak ister misiniz?

Katılanlar Ne Diyor?

Türkiye Mükemmellik Ödülü’nü kazanmış, üstün performanslarını ve sürekli gelişimlerini sürdüren kuruluşların başarı ve kazanımlarını destekliyoruz.

Ali Tercan
Damla Su Kalite Güvence Müdürü

“EFQM Mükemmellik Modelini kullanarak hali hazırdaki yapımızdan daha anlamlı ve bir o kadar da bütünsel bir yapı oluşturduk. Bu bütünü oluştururken, şirket içi ve dışı kıyaslama, öğrenme gibi gelişim fırsatlarını da hayata geçirdik.”

Şeyma Ayhan
Mesa Makina Genel Müdür Yardımcısı

“Alt yapı çalışmalarımızdan sonra EFQM Mükemmellik Modeli ile çalışmaya karar verdik. Türkiye’nin en büyük işletmelerinin kurumsallaşma reçetesi olan olan bu modeli kullanmamız Yönetim Kurulumuzu da etkiledi.”

Refik Gülbahar
Denge Kimya Genel Müdür Yardımcısı

Modelin yönetim ekibine, yapılan işlerin her aşamasına ve iş süreçlerine verimlilik gözüyle bakmayı ve verimlilik temelli çalışmayı öğrettiğini, kapasitenin daha efektif kullanılmasına katkıları olduğunu söyleyebilirim”.
Foto-1-scaled.jpg

Kazananları Kutluyoruz

Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Ödülleri'ni kazanan kuruluşların tam listesini görmek ister misiniz?

SİZLERLE VARIZ

Teşekkürlerimizle.